Perspectief Bestemming Nederland 2030 - Perspectief 2030

Perspectief Bestemming Nederland 2030

Perspective Destination Netherlands 2030 is the national vision for tourism in the Netherlands. Read the complete English version of Perspective 2030 report.

Perspectief Bestemming Nederland 2030 is de landelijke visie op toerisme in Nederland. Deze visie werd samengesteld door ruim honderd experts uit sectoren als toerisme, mobiliteit, onderwijs en cultuur. Ook bestuurders en bewoners waren hierbij betrokken. Perspectief 2030 is tijdens de eerste landelijke Toerisme Top in 2018 gelanceerd. Tijdens de tweede nationale Toerisme Top in 2019 lanceerde staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat samen met de provincies de Actieagenda Perspectief 2030. Deze actieagenda is een concrete vervolgstap op Perspectief 2030, de landelijke visie op toerisme die vorig jaar tijdens de eerste Toerisme Top is gelanceerd. Toerisme Top 2020 is op maandag 28 september in Winterswijk.

Gezamenlijk belang voorop

Perspectief 2030 gaat over de veranderende rol van toerisme. Het aantal internationale toeristen dat Nederland bezoekt, stijgt richting 2030 naar verwachting met 50 procent. Dit vraagt om een nieuwe aanpak, met het gezamenlijke belang van bezoekers, bedrijven en bewoners voorop. Het streven is dat iedere Nederlander profiteert van toerisme.

Vijf prioriteiten staan centraal bij het realiseren van deze ambitie:

  • Lusten en lasten in balans: meer lusten van toerisme dan lasten;
  • Nederland overal aantrekkelijk: meer steden en regio's op de kaart als aantrekkelijke bestemming;
  • Toegankelijk en bereikbaar: eenvoudig te bereiken steden en regio‚Äôs;
  • Verduurzaming moet: een leefomgeving met minder verspilling en vervuiling;
  • Een gastvrije sector: een gastvrije bestemming Nederland.

Hiervoor is het nodig dat overheden prioriteit geven aan de bezoekerseconomie en hierbij samenwerken met bedrijven en bewoners. Ook is er grote behoefte aan verbeterde data en inzichten over onder andere bezoekersgedrag.